in

MURAT MERİÇ “HAYAT DUDAKLARDA MEY” KİTABI HAKKINDA

Türkiye popüler müzik tarihinin en yetkin isimlerinden Murat Meriç’in, alaturka, pop, arabesk, halk müziği ve rock müzik türlerindeki 213 şarkı ve türkünün hikayesini muhabbetle anlattığı yeni kitabı “Hayat Dudaklarda Mey” raflardaki yerini aldı. Beş ayrı müzik türünden eserlerin illüstrasyonlarla renklendirildiği “Hayat Dudaklarda Mey”de her hikayenin girişinde yer alan karekodlar, okuyuculara hikayesini okudukları şarkıyı dinleme olanağı da veriyor.“Hayat Dudaklarda Mey”, Anason İşleri Kitapları etiketiyle şimdi seçkin kitapçılarda ve  anasonisleri.com ’da sizleri bekliyor.

Kitabın ortaya çıkış sürecinden biraz bahsedebilir misiniz?

Uzun bir süreç bu, özetlemeye çalışayım… Kitabı yazmaya başladığımda aklımda bir soru vardı: Muhabbet ortamlarında dinlenen müzikler yıllarla nasıl değişti ya da ince sazdan fasıla nasıl geldik? Bu sorunun cevabını ararken pek çok hikayeyle karşılaştım, onları metne yedirdim ama sonrasında hikayeler bağımsızlaştı ve bir
playlist hazırlayarak onu oluşturan şarkıların hikayelerini yazmaya başladım. Bunu yaparken de memleketin eğlence hayatındaki değişimleri anlatmaya çalıştım. Hayat Dudaklarda Mey, benim kişisel ansiklopedim ve ben burada, yakın dönem popüler kültür tarihini mercek altına aldım.

 

Kitaptaki şarkıları neye göre belirlediniz?

Öncelikle sevdiğim, dinlediğim şarkıları koydum kitaba. Aynı zamanda bu bir playlist olduğu için, art arda geldiği zaman insanı tedirgin etmeyecek, “Bu şarkı da nereden çıktı?” sorusunu sordurtmayacak şarkılar seçmeye özen gösterdim.

 

Sizi en çok etkileyen öykü hangisiydi?

“Kimseye Etmem Şikayet” şarkısının öyküsü beni çok etkiledi. Bilmiyordum, bu kitap vesilesiyle öğrendim. Bir kadının başından geçenlerin şarkıya yansıması –ki o kadının var olma savaşının izleri de var şarkıda. Aslında ilk aklıma gelen bu ama kitabı yazarken bilmediğim çok şey öğrendim: “Seni Görmem İmkansız”dan “Kadınım”a, “İkimiz Bir Fidanız”dan “Sözüm Meclisten Dışarı”ya etkileyici pek çok öykü var.

 

-Adamlar, Yıldız Tilbe, Candan Erçetin vb. gibi isimleri elde olamayan sebeplerden dolayı dışarıda kaldıklarını yazmışsınız. Bu ve başka isimler ile yine kitabın devamı gelir mi?

Umarım. Ben yazmayı çok isterim. Sevdiğim çok şarkı, çok şarkıcı var ve hepsini olası ek ciltlerde değerlendirmeyi düşünüyorum. Ek cilt olmazsa başka bir şeye dönüşür –ki bu ihtimali çok seviyorum.

Kitapla ilgili planlanan etkinlik / imza günü var mıdır?

Elbette. Etkinlikler art arda olmayacak, bütün bir yıla yayılacak. Yakın zamanda bunları yavaş yavaş açıklayacağız. Şunu söyleyebilirim: 2020, kitabın yılı olacak!

What do you think?

Written by bestylemagazine

She’s Mercedes: Gücünü İlham Veren Kadınlardan Alıyor

GÖKHAN ÇINAR Uzman Klinik Psikolog ve Yazar