Aradığınız Konu ?

Gıda İsrafını Önlemenin Yolları

14 Kasım 2022
Gıda İsrafını Önlemenin Yolları

Günümüzün en önemli problemlerinden biri: açlıkla mücadele. Verilen rakamlara göre dünya üzerinde 811 milyon insan açlıkla mücadele ediyor. Madalyonun diğer tarafına baktığımızda da 1.3 trilyon ton gıda israf ediliyor ve çöpe atılıyor. Her yıl boyunca israf edilen bu kadar gıda, açlık çeken insanların ihtiyacını 4 kat fazlasıyla karşılayabilir. İklim krizinin getirdiği etkiler şiddetlenmeye devam ediyor ve dünyanın geleceğini tehdit ediyor. Bu yapılan gıda israfı aynı zamanda karbondioksit salınımına da sebep olan iklim krizini tetikliyor. Dünya üzerinde bu kadar aç insan varken bu kadar ton gıda israf edilmesi büyük bir adaletsizlik olarak görünüyor. Peki elimizden ne gelir? Bu gıda israfını nasıl önleyebiliriz? 

1. İhtiyacınız kadar alın

Gıda alışverişine çıktığınızda gerekenden fazlasını satın almaktan kaçının. İhtiyaçlarınızı belirleyin ve alışverişinizi önceden planlayın. Dolabınız hâla doluysa önceliği onları tüketmeye verin, daha sonra yeni ürünler alın. Tok karnına alışverişe gitmek de aşırıya kaçmamak için yardımcı olacaktır.

2. Çirkin gıdaları dışlamayın

Farklı renkte, farklı biçimde ve göze güzel gelmeyen sebze meyveleri satın alın. Sırf görüntüleri yüzünden tercih edilmeyip israf ediliyorlar, oysa görüntüleri farklı olmasına rağmen tatları aynı.

3. İlk olarak önceden aldığınız gıdaları tüketin, son tüketim tarihlerine dikkat edin

Daha önceden aldığınız gıdalara öncelik verin, böylece onlar bozulmadan tüketilmiş ve çöpe atılmamış olacaklar. Daha sonra yeni aldığınız ürünleri tüketebilirsiniz. Son kullanma tarihlerini geçirmemek için de özen gösterin.

4. Gıda atıklarını nasıl değerlendirebileceğinize bakın

Çeşitli sebze saplarını, kabuklarını, köklerini biriktirip daha sonra bunları kaynatarak değerlendirin. Böylece çorbalarda ve yemeklerde kullanabileceğiniz bir sebze suyu elde etmiş olursunuz. Organik gıda atıklarını biriktirerek bunları kompost yapın. Böylece atıkları toprağın verimini artırarak doğaya geri kazandırmış olursunuz. Çeşitli kompost yöntemlerini araştırıp kendinize en uygununu seçin. Şehir yaşamına en uygun tiplerden biri olan Bokashi Kompostu için gereken kova ve malzemeleri edinip başlayabilirsiniz. Kompostunuzu varsa kendi bahçenizde, yoksa belediyenizle iletişime geçip belirlediğiniz şekilde değerlendirin.

5. Doğru saklama yöntemlerini kullanın

Kimi gıdalar buzdolabında, kimisi dışarıda saklanmalı. Aldığınız gıdaları saklamak için en doğru yöntemleri araştırın ve bunları uygulayın.

6. İhtiyacı olanlarla paylaşın

Artan gıdalarınız varsa bunları atmak yerine sokak hayvanlarını besleyin, ihtiyaç sahiplerine verin ve çeşitli kurumlara bağışlamayı deneyin.

7. Aşırı fazla yemek yapmaktan kaçının

Yemeği kaç kişinin yiyeceğini göz önünde bulundurarak yapacağınız miktarı planlayın, fazla yemek yapıp israf olmasından kaçının.

Kezban Belet
Editör / Yazar
Diğer Yazıları Gör

Daha Renkli Daha Sağlıklı

FRESH YAZ TATLILARI

Bültenimize kayıt olmak
ister misin?

Be Style haberlerini ve gündemini takip et.

Şimdi Kaydol