Yılbaşı, dünyanın dört bir yanında farklı kültürler tarafından coşkuyla kutlanan bir etkinliktir. Her kültürün kendi gelenekleri, ritüelleri ve inançları vardır ve bu da yılbaşı kutlamalarını benzersiz kılar. Gelin farklı ülkelerdeki yılbaşı geleneklerini birlikte inceleyelim.
ABD
Amerika’da yılbaşı gecesi büyük bir kutlama ile karşılanır. Times Meydanı’nda düzenlenen büyük bir parti ile yılın son saatleri geri sayılır. Ayrıca, Times Meydanı’ndaki büyük kristal topun indirilmesi, yılbaşının başlangıcını işaret eder. Birçok kişi aileleri ve arkadaşları ile özel partiler düzenler ve havai fişek gösterileri izler.
İngiltere
İngiltere’de Noel Baba, yılbaşı gecesi hediye getiren bir figürdür. İngilizler, aileleriyle birlikte özel bir akşam yemeği yerler ve yılbaşı gece yarısı havai fişek gösterilerini izlerler. Ayrıca, Big Ben saat kulesi de yılbaşında özel bir şekilde aydınlatılır. Genellikle İskoçya ya da İngiltere’nin kuzeyindeki kesimlerinde devam eden First – Foot geleneği, yeni yıl gününde evinize giren ilk kişinin şans getireceğine inanılır. Eve gelen kişinin gece yarısı değil de, gündüz ve koyu renk saçları olması ve gelirken hediye olarak ekmek, viski, bir parça kömür ya da bozuk para getirmiş olması; geldiği haneye bolluk, neşe, sıcaklık ve bereket getireceği düşünülür.
Japonya
Japonlar, yılbaşını Oshogatsu olarak kutlarlar. Bu gelenekte özel yemekler yenir, tapınaklara ziyaretlerde bulunulur ve aileler arasındaki bağlar güçlendirilir. Ayrıca, çoğu insan yeni yılın ilk güneş ışığını görmek için erken kalkar. Yeni yıl kutlamalarında evlerin girişine ya da kapısına kötü ruhları kovduğuna inanılan ‘simenava’ (pirinç sapından yapılmış kutsal ip) asılır. Talih ve zenginlik getirmesi için eğreltiotu, turunç ve istakozla süslenir. Şogatsu süresince özel yılbaşı yemekleri hazırlanır ve bunlara ‘osechi ryouri’ adı verilir.
Çin
Çin Yeni Yılı, geleneksel Çin ay-güneş takviminin başında kutlanan önemli bir Çin festivalidir. Kutlamalar geleneksel olarak ilk günün önceki akşamından ilk ayın 15. günündeki Fener Festivali’ne kadar sürmektedir. Yeni yılın ilk günü 21 Ocak ile 20 Şubat tarihleri arasındaki yeni aya düşmektedir. Yeni Yıl Festivali asırlık bir geçmişe sahiptir ve çeşitli mitler ve geleneklerin önem kazanmıştır. Geleneksel olarak festival tanrıların yanı sıra ataların da onurlandırıldığı zamandır.
Hindistan
Hindistan’da, yılbaşı Diwali adı verilen Hindu festivali ile kutlanır. Bu parlak ve renkli festival, genellikle Ekim veya Kasım aylarında gerçekleşir. Aileler, tapınaklara ziyaretlerde bulunur, özel yemekler pişirir ve renkli ateşler yakarlar.
Rusya
Rusya’da, yılbaşı Ded Moroz (Kuzey Babası) ve torunu Snegurochka (Kar Kızı) tarafından kutlanır. Bu iki figür, Noel Baba’nın Rus versiyonlarıdır. Ruslar, yeni yılı aileleriyle kutlarlar, özel yemekler hazırlarlar ve havai fişek gösterilerini izlerler.