Rota Oluşturuluyor: Rüyalar Şehri Mardin

Gündüzü seyranlık gecesi gerdanlık’ diye tabir edilen Mardin’de bu yerleri görmeden dönmeyin. Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı kültürleri bir araya getiren; sarı şehir olarak da adlandırılan Mezapotamya’nın en güzellerinden Mardin’in dar sokaklarında ve tarihi dokusunda kaybolacaksınız. Efsunlu şehirde gezilmesi ve görülmesi elzem olan müzeleri, medreseleri, manastırları, kiliseleri ve daha fazlasını bu rehberde bulabilirsiniz.
Deyrulzafaran Manastırı
Süryani Kilisesi’nin dini merkezlerinden biri olan Deyrulzafaran Manastırı, 5’inci yüzyıldan itibaren inşa edilmeye başlanmış, günümüzdeki haline ise 18. yüzyılda ulaşmış olan bir manastır. Mardin Ovası’na hakim olan manastırın bir diğer adı ise Mor Şleymun Manastırı. Manastırın etrafından yetişen safranlar sayesinde adı Deyrulzafaran (Safran Manastırı) olarak anılmaya başlandı.

Kasımiye Medresesi
Artuklular döneminde yapımına başlanan medresenin tamamlanışı 15. Yüzyılı buluyor. Geçmişte en önemli medreseler arasında bulunan Kasımiye Medresesi’nin içinde bir türbe, bir çeşme ve iki adet de mescidi bulunuyor. Medresenin mimarisinin, güzelliğinin ve anlamının yanısıra gün batımında harika bir manzara sunduğunu da unutmayın.

Mardin Ulu Camii
12. yüzyıl Artuklu eserlerinden olan Mardin Ulu Camii’nin mimarisi yanı sıra en çok ziyaret edilme nedeni mihrabın solun Sakal-ı Şerif’in bulunması. Mimarisinde kullanılan işlemeler, Mardin’i mükemmel anlatan yapısıyla şehrin en çok fotoğraflanan yerlerinden birisi de Mardin Ulu Camii.

Zinciriye Medresesi
Rivayete göre iki dilimli kubbe arasında zincir gerilmiş olması nedeniyle Zinciriye Medresesi olarak bilinen, Sultan İsa Bey Medresesi isimli yapı, 1385 yılında yapılmış. Medresenin güneyinde Sultan İsa’nın türbesi de yer alıyor. Eğer kısıtlı bir zamanda Mardin’i ziyaret etmiyorsanız Zinciriye Medresesi için en az iki saat ayırın ve uzun uzun mükemmel yapıyı izleyin ve mükemmel detaylarını keşfedin.

Kırklar Kilisesi
Hem ziyarete hem de ibadete açık olan kilise, 6’ncı yüzyılın ortalarına ait bir yapı. Süryaniler tarafından Mor Behnam ve Saro adına inşa edilen kilise aynı zamanda Metropolitlik Kilise olma özelliğini taşıyor. Kırklar Kilisesi’nin bir diğer ismi de Mor Behnam Kilisesi.

Dara Antik Kenti
Tur Abidin Dağları’nın başlangıcında bulunan ve Suriye sınırına 10 km mesafede yer alan Dara Antik Kenti, Türkiye’nin en güzel antik kentlerinden biri olarak anılıyor. Dara Antik Kenti’nde mağara tipi evleri ve mezarlıkları görebilirsiniz. Doğu Roma İmparatorluğu tarafından askeri amaçla kurulan antik kent oldukça geniş bir alana yayılıyor.
