in

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pasaport başvurusu yapmak isteyenlerin izlemesi gereken bazı adımlar vardır. Pasaport başvurularının ilk adımı için randevu alınması gerekir. Randevular e-Devlet portalı üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Randevu oluşturulduktan ve gerekli ödemeler yapıldıktan sonra randevu günü geldiğinde il ya da ilçe nüfus müdürlüğüne gidilmesi gerekir.

Başvuru işlemleri sırasında dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de tüm belgelerinizin eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanmış olmasıdır. Aksi takdirde, başvurunuz reddedilecektir. Başvuru sonrasında, pasaportunuz yaklaşık olarak bir hafta içerisinde size teslim edilecektir.

Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

Pasaport çeşitlerine göre pasaport başvuru adımları değişebilmektedir. Pasaport başvurusu yapmak için öncelikli olarak hangi pasaport türünü alacağınızı belirlemek gerekir. 4 farklı pasaport türü bulunur ve her bir pasaportun özelliği farklıdır. Pasaport çeşitlerine göre istenen evraklar da farklılık gösterebilir. Pasaport çeşitleri şu şekildedir.

  • Umumi Pasaport (Bordo)
  • Hususi Pasaport (Yeşil)
  • Hizmet Pasaportu (Gri)
  • Diplomatik Pasaport (Siyah)

Pasaport çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki içeriğimize göz atabilirsiniz.

Pasaport Çeşitleri Nelerdir? Hangi Pasaport Kime Verilir?

Pasaport Nasıl Alınır?

Bireysel başvuru yapılarak alınan sadece 3 pasaport türü bulunur. Umuma mahsus pasaport (bordo pasaport), hizmet pasaportu (gri pasaport) ve hususi pasaport (yeşil pasaport) için ilk olarak randevu alınması gerekir. Sadece diplomatik pasaport (siyah pasaport) için herhangi bir randevuya ihtiyaç yoktur. Siyah pasaportun başvuru süreçleri diğer pasaport türlerine göre daha farklıdır ve çoğunlukla herhangi bir yer ziyaret edilmeden ve randevu alınmadan işlemler özel olarak yapılmaktadır.

Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Pasaport başvuru evrakları her pasaport türü için değişmektedir. Siyah pasaport hariç diğer pasaportlar için ortak başvuru evrakları şunlardır:

  • Kimlik kartı
  • Varsa eski pasaport
  • Harç dekontu
  • Defter bedeli dekontu
  • Biyometrik fotoğraf
  • Öğrenci belgesi (Başvuru yapan kişinin öğrenciliği hala devam ediyorsa)

Pasaport başvuru evrakları bu şekildedir. Bu evraklar ile başvuru yapılmalıdır. Bu evraklar yenileme işlemi yapmak isteyenler için de geçerlidir.

Pasaport başvurusu yapmak oldukça kolay ve hızlı bir işlemdir. Doğru belgelerle başvuru yapıldığında kısa sürede pasaportunuzu alabilir ve yurt dışı seyahatlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Öğrenciler İçin Pasaport Başvuru Belgeleri

Öğrenciler İçin Pasaport Başvuru Belgeleri

Öğrenciler için pasaport belgeleri ana belgeler ile benzerdir. 25 yaşın altındaki öğrenciler pasaport başvurusu yaparken harç bedeli ödemezler. Dolayısıyla harç ücretini ödemedikleri için evrakları arasına harç ücretinin ödendiğine dair dekontu koymalarına da gerek yoktur. Sadece defter bedelinin ödenmesi ve bu dekontun başvuru belgeleri arasında bulunmasını gerekmektedir. Ayrıca ana belgelere ek olarak öğrenciler pasaport başvurusu esnasında öğrenci belgesi de sunmalıdır.

Siyah (Diplomatik) ve Gri (Hizmet) Pasaport İçin Başvuru Belgeleri

Görev pasaportları başvuru belgeleri gizli olabilmektedir. Siyah pasaport yani diplomatik pasaport için istenen belgeler, yapılan işleme ve göreve göre değişiklik gösterir. Standart pasaport başvuru süreçleri siyah pasaport için geçerli değildir.

Ancak gri pasaport sahiplerinin ana belgelere ek olarak ilgili göreve istinaden hazırlanmış olan karar ve yetki belgelerini yanlarında bulundurmaları gerekir. Aynı zamanda kıdemlerini gösteren belgelere de mutlaka yer vermeleri istenir. Bu belgelerin yanı sıra görevlendirme yazısı, başvuru belgesi, ödenmiş defter bedeli dekontu da gerekir. Pasaport başvuru sürecinde siyah pasaport sahipleri birçok süreçten muaftır.

Siyah (diplomatik) ve Gri (hizmet) pasaport hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki içeriklerimize göz atabilirsiniz.

Siyah Pasaport Nedir? Kimlere Verilir?

Gri Pasaport Nedir? Kimlere Verilir?

Yeşil (Hususi) Pasaport İçin Başvuru Belgeleri

Yeşil pasaport, kamu kurum ve kuruluşlarında görev alanlar ve milletvekilleri gibi özel statüye sahip olan kişilerin alabildiği bir pasaport türüdür. Yeşil pasaport başvurusu yapmak için belirli şartlar ve işlemler vardır. Öncelikle başvurunun yapılacağı kurumun yetkili birimine müracaat etmek gerekmektedir. Kurumun yetkili birimleri yeşil pasaport başvurusunu kabul edip değerlendirmeye alacaklardır.

Yeşil pasaport, özel bir statüye sahip olduğu için, başvuru şartları ve belgeleri diğer pasaport türlerinden farklı olabilir.

Yeşil pasaport hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki içeriğimize göz atabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Nedir? Kimlere Verilir?

Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?

Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?

Pasaport randevusu almak için çevrim içi kanallar kullanılmalıdır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesi üzerinden gün ve saat belirlenerek randevu alınabilmektedir. Pasaport başvurusu randevu alınmadan yapılamamaktadır. Başvuru yapıldıktan sonra ilgili randevu gününde istenen belgeler ile nüfus müdürlüğüne gidilmesi gerekir. Pasaport randevusu aldıktan sonra gidilemeyecek ise randevunun kesinlikle iptal edilmesi gerekir. Aksi takdirde 15 günlük randevu alamama cezası ile karşılaşılması mümkündür.

2023 Pasaport Ücretleri ve Harç Bedelleri

Pasaport ücretleri ve harç bedelleri her sene ocak ayında yenilenmektedir. Enflasyon, vergi oranları ve ekonomik şartlar gözetilerek bu ücretlere belirli oranlarda zam yapılır. Belirlenen 2023 pasaport defter bedeli ve harç ücretleri şu şekildedir:

  • 6 aylık pasaport başvurusunun harç bedeli 689,75 Türk lirası
  • 1 yıllık pasaport başvurusunun harç bedeli 1.008,30 Türk lirası
  • 2 yıllık pasaport başvurusunun harç bedeli 1.646,10 Türk lirası
  • 3 yıllık pasaport başvurusunun harç bedeli 2.338,50 Türk lirası
  • 3-10 yıllık pasaport başvurusunun harç bedeli 3.295,50 Türk lirası

Yeşil, gri ve siyah pasaport alacak kişiler harç ücretini ödemekten muaf tutulmuştur.

Pasaport harç ve defter bedelinin ödendiğini gösteren dekontlara başvuru esnasında yer verilmesi tavsiye edilse de çevrim içi ödeme yapanların herhangi bir belge götürmelerine gerek yoktur. Sistem üzerinden ödeme yapıldığı yetkililer tarafından görülmektedir.

Pasaport Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pasaport Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pasaport başvurusunda dikkat edilecek maddelerin ilki, başvuruların bireysel olarak yapılmasıdır. Pasaport başvurusu yapan kişiler gerekli belgeleri doğru ve eksiksiz şekilde yanlarına almalıdır. Başvuru için gerekli olan ücretin yatırılması gerekmektedir. Ücretler, pasaport türüne ve süresine göre değişiklik göstermektedir. Başvuru esnasında verilen bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde olması gerekmektedir. Yanlış bilgi vermek pasaport başvurusunun reddedilmesine neden olabilir. İstenilen sayıda biyometrik fotoğraf götürülmeli ve fotoğrafların doğru özelliklere sahip olması gerekmektedir.

Bunlar dışında pasaport başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Gidilemeyecek randevular iptal edilmelidir.
  • Randevu saatinden en geç 15 dakika önce randevu merkezinde olunmalıdır.
  • Birçok başvuru merkezi randevu olmasına rağmen sıra numarası alınmasını talep eder. Böyle durumlarda sıra numarası almaya öncelik verilmelidir.
  • Başvuru ücreti randevu saatinden önce ödenmiş olmalıdır.
  • Eski pasaport varsa eski pasaportları da başvuru merkezine götürmek gerekir.
  • Pasaport için uygun 2 adet biyometrik fotoğraf hazırlanmalıdır.
  • Biyometrik fotoğraflar randevu tarihinden en geç 6 ay öncesine ait olmalıdır.

Pasaport Başvuru Sorgusu Nasıl Yapılır?

Pasaport sorgusu yapmak için nüfus müdürlüğü ve e-Devlet portalı kullanılabilmektedir. Başvurunun hangi aşamada olduğunu öğrenmek isteyen kişiler bu kanallar üzerinden sorgulama yapabilir.

Yoğunluğa bağlı olarak pasaport başvuru sürecinin uzaması mümkündür. Başvuru sorgusunda hazırlanma ve kargo aşamalarının bilgileri verilmektedir. Eğer pasaport kargoya verilmişse kargo bilgileri pasaport başvuru sorgu ekranında görülecektir.

Pasaport başvuru süreçleriyle vakit kaybetmemek ve pasaport için para ödemeden seyahat etmek isteyenlerdenseniz pasaportsuz gidebileceğiniz ülkeler hakkında bilgi almak için aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz.

2023 Pasaportsuz Gidilebilecek Ülkeler Listesi

What do you think?

Written by bestylemagazine

Deprem Bölgesindeki Yerel Üreticilere Tam Destek

Mina’nın Çocukları Projesi, Kolektif “İyileşme” ile Metrohan’da