in

Bashaques Marka Kurucusu Başak Cankeş

‘AYNI MI?’

’Anadolu medeniyeti motiflerini Güney Amerika’ nın farklı dokuma kültürleriyle kaynaştırarak, 15 bin km uzaklıktaki bilinmeyen topraklara ektim’’.

Bashaques’ın ‘AYNI MI?‘ isimli 9. Giyilebilir Sanat koleksiyonu adını Peru yerlileri İnka`ların konuştuğu Quechua dilinden alıyor.
‘Ayni’ Quechua dilinde; ‘Bir iyiliğin karşılığını vermek, bugün senin için olan yarın benim için!’ anlamını taşıyor ve kolektif çalışma alanları için kullanılıyor.

Anadolu motifleri ile Peru ve Kolombiya yerlilerinin kullandıkları motiflerin şaşırtan aynılığına tanık olan tasarımcı, Güney Amerika topraklarında 42 gün geçirdi. Anadolu’da kaybettiğimiz dokuma sanatının orada hala nasıl yaşatıldığı görmeye giderek, Türk motiflerini Peru’nun ve Kolombiya halkının kadın yerlilerine dokutturdu ve kolektif bilincin bir parçası olması arzusuyla iki kültürü harmanladı. Geri döndüğünde de oradaki harmanı Anadolu’da

hala dokumanın yapıldığı köylere götürerek buradaki kadınlar ile kumaşların üretimine devam etti. Ortaya ortak kültür mirasının kanıtı niteliğinde bir Giyilebilir Sanat koleksiyonu çıktı.

Birbirlerini asla göremeyecek olan bu ustaları Aynı Mı? isimli koleksiyonu ile bir araya getiren Cankeş eşi benzeri olmayan her biri tek adet tasarımlara imza attı. Koleksiyonda Alpaca yünü, koyun yünü, doğal elyaflar, doğal pamuk, el dokuması kumaşlar kullanıldı. Bunun yanısıra İnka Medeniyetlerine ait toprak altından çıkan 3000 yıllık takılar Bodhita & Bashaques işbirliği ile yeniden yorumlandı ve aksesuar koleksiyonu tasarlandı. Son olarak koleksiyona ait özel tasarlanan tüm desenlerden Salty People ile işbirliği yapılarak SS22-23 Swimwear koleksiyonu eklendi.

20 farklı köye giderek koleksiyonu aynı zamanda 45 dakikalık bir belgesel haline getiren Cankeş ‘Aslında çocukluğumda Anadolu’da annemin rehber olması sebebi ile gezdirdiği yerlerde gördüğüm sahnelerin hala yaşatıldığı topraklarda bir maceraya atıldım. Tüm bu koleksiyon Anadolu topraklarındaki kültür mirası dokumalar ile Güney Amerika dokumaları arasında dokuduğumuz mekiktir. Her üründen maksimum 3 adet üreten bir tasarımcı olarak bu sene dokuma sanatının yerlerden sırtlara taşınması için çabalıyor olacağım.’ diyerek koleksiyon desenlerini ve bazı ürünleri NFT olarak dijital sanat severlere de sunuyor olmanın heyecanını yaşadığını belirtiyor.

Koleksiyonun ‘ GİYİLEBİLİR SANATIN İZİNDE ‘ adının taşıyan belgeselinin yönetmenliği Dura Production’ a ait. Moda video filmi yönetmenliği ve koleksiyon fotoğrafları Alper Kuruçaylı tarafından çekildi.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) organizasyonuyla düzenlenen FWI; T.C. Ticaret Bakanlığı öncülüğünde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından desteklenmekte ve Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) ile İstanbul Moda Akademisi (İMA) iş birliğinde yürütülmektedir.

What do you think?

Written by bestylemagazine

Sudi Etuz Marka Kurucusu ve Kreatif Direktörü Şansım Adalı

Messika Jewelry Beyond The Light Koleksiyonu İkinci Bölüm