in

Röportaj | Mardius Tarihi Konak Genel Koordinatörü GÜNAL ENSARİ

Mardin; masalların, sevgi, hoşgörü, tarih, kültür ve dinlerin diyarı olan müthiş bir coğrafya… 678 yıllık bir tarihe sahip konak, Mardin’in önemli ailelerinden olan Ensari’lerin konağı olarak birçok nesli büyütmüş. 2014 yılından bu yana da, Günal Ensari tarafından otel olarak itina ile yönetiliyor. Titiz, tarihine saygılı, çalışkan, yenilikçi ve çok başarılı; aynı zamanda da tam bir spor adamı olan Günal Ensari’ye bu harikalar diyarını ve Mardius Tarihi Konak’ın özelliklerini sorduk.

 

Otelcilik sektörü ile nasıl tanıştınız, neler yaptınız bugüne kadar? Kendinizden bahseder misiniz?

Otelcilik sektörüne Mardius Tarihi Konak ile birlikte atıldım. TED Ankara Koleji’nde 34 sene, beden eğitimi ve spor konusunda hizmet verdim. Gençliğimde farklı sporlar ile tanıştım ve profesyonel olarak yarışmalara katıldım. Hentbolda sporcu ve hakemliğin yanı sıra, kulüplerde ve milli takımlarda uzun yıllar antrenörlük yaptım. Hentbol ile ilgili yazılmış bir eserim var. Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanlığı yaptım. 2003 yılından bu yana, merkezi Roma’da olan Akdeniz Hentbol Konfederasyonu’nun yönetiminde yer aldım. Hala As Başkan olarak görevim devam ediyor. Yine merkezi Basel’de olan Uluslararası Hentbol Federasyonu’nda (IHF), 2004’ ten bu yana deneticiyim. Aynı zamanda IHF’de lektör ve gözlemci olarak görev yapıyorum. Dünya şampiyonalarında ve olimpiyatlarında ülkemi temsilen görev yapıyorum.

 

Otelciliğin  en belirgin özellikleri neler olmalıdır, sizce bir otelci nasıl yaşamalıdır?

Oteller, turizme yönelik işletmelerdir. Bu işletmeler bulundukları yer itibarı ile farklı özelliklere sahiptir. şehir içinde, deniz kenarında, dağda, ormanda, tarihi değeri olan yerlerde… Turizm hizmetleri de müşterinin ayağına götürülemez. Turistlerin, turizm hizmetinin sunulduğu yere gitmesi gerekir. Bu nedenle hizmet öncesi tanıtım ve reklam büyük önem taşır. İşte bu özellikler göz önünde bulundurulursa, otelcilikte otelin bulunduğu yer itibarı ile misafirin tercih ettiği otelde aradığı fiziki şartlar, eğitilmiş güler yüzlü personel, hijyen, gastronomi, çok iyi hizmet, dinlenebileceği huzurlu ortam son derece önemlidir. Ancak bu şartların hepsi yerine getirilse de yeterince reklam ve iyi bir tanıtım yapılmamışsa bu saydıklarımız en iyi de olsa, değerinin karşılığını bulamayacaktır. Dolaysıyla bir otelci iyi bir idareci olarak bu saydığımız şartları yerine getirebilen tarzda olmalıdır.

 

Mardin tarihi dokusu ile  çok farklı bir lokasyon anlatır mısınız?

Mardin, belki de dünyanın en seçkin şehirleri arasında yer alabilecek özelliklere sahiptir. Yüzyıllar önce yapılmış taş binaları, mimarisi, tarihi ve kültürü ile parmak ısırtacak özelliklere sahiptir. Taş ustalarının sabırla aşklarını ve inançlarını bir gerdanlık gibi işledikleri şehirdir, Mardin… Dar sokakları çocuk sesleri ile çınlayan, abbaralarından bir solukta tarih içinden geçilen kenttir, Mardin. Binlerce yıldır din, dil, ırk ayrımı yapmadan çan seslerinin okunan ezanlara karıştığı, medreselerin kiliselerle buluştuğu diyardır, Mardin. Yüzlerce yıl tarihi İpek Yolu’ndan geçen tüccarların sabırsızlıkla ulaşmayı diledikleri bir menzildir, Mardin. Bakırcılar Çarşısı’nda yapılan mırra cezvesinde pişen kâh acı günde kâh tatlı günde içilen kahve; gelinlere düğününde takılan el emeği göz nuru telkâridir, Mardin. Sevgi, hoşgörü, tarih ve kültürdür Mardin…

Muhteşem bir otel burası… Otelinizin en belirgin özelliklerini ve tarihçesini anlatır mısınız?

Otelimiz 678 yıllık bir geçmişe sahip, arkasında Ulu Cami ve Mardin Kalesi, önünde ise devasa Mezopotamya Ovası olan üç katlı bir taş konaktır. Biri birinden farklı özelliklere sahip 10 odası olan bu konakta misafirlerimize VIP hizmet verilmektedir. Konaktaki odalara, bu konakta yaşayan Tahir Ensari ve Peyruze Ensari ailesine ait fertlerin isimleri verilmiştir. Mardius Tarihi Konak; kapılarının, odalarda kullanılan karyolaların, Mardin’de “Konsol” olarak adlandırılan elbise dolaplarının, kısaca konakta kullanılan tüm malzemelerin orijinaline sadık kalınarak döşenmesine özen gösterilmiştir. Mezopotamya Ovası’na hakim tarihsel değerleri kapsayan konağımızda, HACCP kurallarına uygun, sağlıklı üretimin gerçekleştirileceği hijyenik bir mutfak hazırlanmıştır. Konaklamanın yanı sıra yöresel gastronomisi ve gurme kahvaltısı ile de ünlüdür. Ancak bu olanakların yanı sıra en önemli özelliği seçkin personeli ile verdiğimiz kaliteli hizmet anlayışıdır. Konak; dedemizin, babamızın, annemizin uzun yıllar yaşadığı bir konak. Ailenin ortak yaşamı devam ederken evlenme çağına gelen her bireye ve geline bir oda verilir. Sonrasında ortak yaşam yine devam eder. Sıra babamıza gelince odalar tükenmiştir. Bunun üzerine dedemiz, taştan aslına uygun olarak ek bir oda inşa eder. Annemiz de bu odaya gelin gelir ve konakta ortak yaşam devam eder. Ailemiz eğitime çok önem verir. Yıllar sonra büyüyen gençlerin üniversite eğitimi için konaktan büyük şehirlere doğru bir göç yaşanır. Son kalan aile temsilcisinin konağı satarak başka yere taşınması ile konak elden çıkar ve el değiştirir. Yeni sahipleri konağı bölerek birçok ev haline getirerek kiraya verir.

Uzun yıllar sonra Mardin’i ziyaret eden annemiz, konağı da ziyaret eder. Ancak konağı gördüğünde hayal kırıklığına uğrar. Çünkü konak harabe haldedir. Bu kötü moralle dönüşünde, aile fertlerine üzüntüsünü ve konağın durumunu dile getirir. Bu konuda hassas olan kardeşim ve iş adamı olan Birol Ensari, Mardin’de, yerinde konağı inceler ve annemizin üzüntüsünü gidermek, ailenin anılarını yaşatmak üzere konağı geri almak için girişimde bulunur. Yaklaşık iki yıllık uğraşı sonrası konağı satın alır. Mimari projelerini çizdirir ve restorasyonunu başlatır. Bu restorasyon sürecinde koordinasyonu sağlamak üzere, ben de TED Ankara Koleji’ndeki görevimden ayrılarak konaktaki restorasyon sürecine katıldım. Restorasyon yaklaşık 3,5 yıl sürdü. Restorasyonun bitimine 9 ay kala, konakta çalışacak personelleri göreve başlattık. Hem restorasyon izlendi hem de her gün belli saatlerde konak eğitimi verildi. Konak hizmete açılmadan 2,5 ay önce, babaannemizin bu konakta pişirdiği yemeklerin tariflerini alarak menü haline getirdik. Her gün bu yemekleri pişirerek yakınlarımıza test ettirdik. 2,5 ay sonunda lezzetler yakalandıktan sonra, reçetelendirerek menüyü tespit ettik. Babaannemizin sadece bu konakta pişirdiği ve dünyanın hiçbir yerinde olmayan çorbasını ürettik. Çorbanın adını ne koyalım diye düşündük. Babaannemizin adı Peyruze. Dedemiz sevgisini ifade etmek için babaannemize konakta “Peyranım” diye hitap ederdi. Biz de bundan esinlenerek çorbanın adını Peyran koyduk ve daha sonra da tescil ettirerek koruma altına aldık.

 

Mardius ödüle doymayan bir otel, ne zamandır hizmet veriyorsunuz?

Konağın bütün hazırlıkları tamamlandıktan sonra, Nisan 2014 sonuna doğru hizmete açtık. Hizmete açtıktan sonra, daha ilk yılında “Butik Oteller En Güzel Gastronomi” ödülünü aldık. İkinci yıl Hürriyet gazetesinin her biri dalında uzman olan10 kişilik jürisi, Türkiye’nin en güzel 10 butik otelini seçti. Bizim otel ilk sırada yer aldı. Bu yıl “En Değerli Yatırım Onur Ödülü”nü aldık. Bu süreçte konağımız farklı ödüllere layık görüldü. Bu süreç devam ederken geçen yıl annemizi konağa getirdik. Konağa girerken çiçeklerle karşılandı. Büyük bir sürprizle karşılaşan annemiz şaşkınlığını gizleyemedi ve her fırsatta mutluluğunu dile getirerek dua etti. 10 gün boyunca konakta misafirlerini ağırladı ve her birini kapıya kadar uğurladı. Daha sonra Ankara’ya döndü. 3 hafta sonra hastalandı ve geçen yıl vefat etti.

 

Otel olarak gelen konuklara nasıl hizmetler veriyorsunuz?

Otelimize gelen misafirlerin, istedikleri takdirde hava alanından VIP hizmetle otele transferini yapıyoruz. Fiyatlarımızın içinde yer alan yöresel kahvaltı, odada yer alan mini bar ve günlük tüm sıcak, soğuk içecekleri ücretsiz sunuyoruz. İstek halinde konağa ait, tadına doyulmayan özel yöresel yemeklerimizden sunuyoruz. Kısacası gelen misafirimizin kendini özel hissedeceği birebir özel hizmet veriyoruz.

 

Mardius ismi nasıl koydunuz, turistlerin ilgisi nasıl?

Mardius, Mardin’in eski isimlerinden biri olduğu için oradan esinlenerek koyduk. Bu yıl ülkemizde, geçen son yıllara göre turizm sektöründe ciddi bir hareketlilik yaşanıyor. Mardin de bundan payını alıyor. Zaman zaman Mardin’de, gelen yerli ve yabancı turistler yer bulmakta sıkıntı bile yaşıyor.

 

 

Mukaddes Kaya Güney

What do you think?

Written by bestylemagazine

Çeşme’de Stil Sahibi Bir Sofra | Gülbeniz Arkas

VİDEO | Şeyma Subaşı Ilıcalı Backstage