in

OBEZİTEYİ ÖNLEYEN SÜPER SAĞLIKLI 10 BESİN

Dünya Sağlık Örgütü; Türkiye’de 2016 yılında 17 milyon obez kişi olduğunu açıklamıştı. Bu sonuç ile Avrupa’da obezitenin en sık görüldüğü ülke olarak Türkiye olduğunu bildirmişti. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü 2017-18  raporunda 34 ülkede 20-79 yaşları arasındaki kişilerde obezite sıklığının % 19 olduğunu Türkiye’de ise obezite sıklığının % 22 ile ilk 3 sırada şişmanlık sorunu açısından büyük sorun yaşayacağını bildirmiştir. Küresel Hastalık Yükü Obezite İşbirliği Grubu’nun raporlarına göre dünya obez nüfus 715 milyona ulaşmış ve dünya genelinde obezitenin % 15’leri bulduğunu belirtmiştir. Düşünün dünya genelinde olan obezite sıklığından daha yüksek bir ortalamaya sahip ülkemizdeki obez kişi sayısı.

 

Çocukluk çağında olan obezitenin yetişkin dönemde de obez olmaya neden olan en önemli etmen olduğu açıkça bildirilmektedir. Avrupa’da 7 ülke araştırmasında çocuklarda obezite görülme sıklığı açısından da Romanya’dan da 2. sırada olduğumuz açıklandı. Ülkemizde özellikle 7-8 yaş kız çocuklarında hızlı kilo alma sürecinin olduğu ve bu yaş grubunda her 4 çocuktan birinde fazla kilolu ya da obez olma belirtildiğinden çocukluk çağından ergenlik dönemine geçişte kilo alımının kontrol altına alınması yaşamın ileriki yıllarında obezitenin Türkiye için daha ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmasını da engelleyecektir.

  1. Çilek, Kiraz, Böğürtlen: Kışın çilek, baharda böğürtlen ve yazın kiraz hatta her mevsim ara ara ahududu gibi koyu kırmızı renkli bu taze meyveler kalorisileri düşük ama içerdikleri özel antioksidanlar nedeniyle de yağ depolamayan meyveler. Yoğurda ekleyerek ara öğünde tüketmek şişmanlatmayan süper ara öğün alternatifi.

 

  1. Balık: İyot, omega 3, selenyum ve protein depose nedeniyle şişmanlatmayan kırmızı ete göre daha az kalori içeren denizden sofraya gelen obezite önleyici balık haftada 3-4 kere yenildiğinde yağlanmayı önlüyor.

 

  1. Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler: Yeşilin rengi koyulaştıkça A, C vitamini artıyor kalsiyum miktarı zenginleşiyor ve diyet lifi de artıyor. Yeşil yapraklı tüm sebzeler neredeyse kalorileri yok denecek kadar az olduğundan doyana kadar yenebilecek vitamin depoları. Kalorileri az, yağ yakıcı fitokimyasalları içeren ıspanak, semizotu, marul, maydanoz, dereotu, taze nane, roka salatalara bolca eklenirse obeziteyi önleyen sihirli etkileri sağlar.

 

  1. Fındık, Fıstık: Her ne kadar sağlıklı yağ içeriği yüksek ve bol kalorili olsa da magnezyum, B1 vitamini, selenyum gibi kalori yaktırmayı arttıran vitamin ve mineralleri çok fazla içeriyor.  1 avuç içi kadarı obeziteden korunmak için süper güç.

 

  1. Zeytinyağı: Tüm katı yağlar çok fazla yağ depolamayı sağlamakta ama zeytinyağı içerdiği E vitamini, polifenoller, oleik asit ve neredeyse % 10’un altında doymuş yağ aside içerdiği için vücutta yağ oksidasyonunu sağlayarak obeziteden korunma mekanizması sağlamaktadır. Salatalara ve zeytinyağlı yemeklere kişi başı 1 yemek kaşığı, çorbalara kişi başına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyerek besinleri hazırlamak obeziteden korunmada en doğru miktar.

 

  1. İşlenmemiş Tahıl Buğday: Buğday vücudun en hızlı yaktığı karbonhidrat çeşidi. Çünkü içinde enerji metabolizmasını harekete geçiren B1 vitamini ve çinko minerali bolca var. Buğday ve bulgur sağlıklı diyette günde 1 küçük kase kadar yenilmesi obeziteyi önleyen miktar.

 

  1. Yoğurt: Canlı probiyotikleri içeren geleneksel yiyeceğimiz yogurt ana öğünlerde yendiğinde bağırsaklardan salgılanan doygunluk hormonlarının iyi çalışmasını sağlar ve kısa sürede tok kalmaya yardımcı olur. Taze meyveleri yoğurtla beraber yemek şişmanlatmaz tam tersine yağ yakar.

 

  1. Pırasa, Karnabahar, Turp: Kışın sıkça bulabileceğimiz bu kükürt içeren sebzeler indoller, tiyosiyanat ve nitriller içererek yağ yakımını desteklemekte. Salatalara koyabilir veya zeytinyağlı yemeklerini yaparak yağ depolanmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca acıktıkça turpu serbest olarak yiyebilirsiniz.

 

  1. Yeşil Mercimek: Folik asit, diyet lifi, magnezyum ve B grubu vitaminleri olan enerji metabolizmasını hızlandıran anahtar mikrobesin öğelerini içeren kuru baklagillerin en değerlisi olan yeşil mercimeği haftada 2 kere anaöğünde yemek obeziteden korunmada etkili.

 

  1. Domates: Prostat kanseri savaşçısı domates C vitamininden de zengin ama likopen adlı antioksidandan dolayı yağ yakıcı etkisi de var. Gün içinde ve öğünlerde bolca yiyebileceğiniz domatesi özellikle az zeytinyağı ekleyerek yediğinizde yağ depolarını eritecek güçlü bir etkiye sahip.

 

What do you think?

Written by bestylemagazine

NAZIM ÜNSAL ABUŞOĞLU | PDI GROUP GENEL MÜDÜR / YÖNETİM KURULU ÜYESİ

ADL ‘‘NİGHT ZOOM STYLED BY MERT ASLAN’’ TUTKUNLARININ 2018-19 SONBAHAR- KIŞ STİL YOLCULUĞU BAŞLIYOR.